• UNIEK tuin aanleg systeem in vlonders & terrassen met verlichting
  • 40 jaar ervaring in constructies
  • werk samen met de vakman en bespaar veel geld
  • bellen kan van 10:00 tot 22:00 uur
  • maak afspraak in (bijna) de grootste showtuin van NL & Belgie
  • UNIEK tuin aanleg systeem in vlonders & terrassen met verlichting
  • 40 jaar ervaring in constructies
  • werk samen met de vakman en bespaar veel geld
  • bellen kan van 10:00 tot 22:00 uur
  • maak afspraak in (bijna) de grootste showtuin van NL & Belgie

Stap 1: Waarom een houten overkapping?

De eerste belangrijke keuze die je moet maken is of je overkapping uit hout gemaakt gaat worden. Zoals je waarschijnlijk weet kun je uit verschillende materialen kiezen om jouw overkapping van te maken denk hierbij aan de materialen hout, aluminium of steen. Steen heeft als voordeel dat jouw overkapping waarschijnlijk heel lang blijft staan en bijna onverwoestbaar wordt, echter kun je met steen een veel minder natuurlijke en warme uitstraling creëren als dat je overkapping uit hout wordt gemaakt. Aluminium is vaak goedkoper dan een overkapping van hout maar ook hiervoor geldt dat je minder uitstraling en sfeer kunt creëren.

Dus als jij een overkapping wilt die gezellig, sfeervol is en een natuurlijke uitstraling heeft kies je ervoor om je overkapping uit hout te maken. Hout is bij uitstek het materiaal om je overkapping van te maken, het is een geweldig natuurproduct waar wij een fantastische sfeer en gezelligheid kunnen creëren in jouw eigen tuin. Een overkapping die wij uit hout maken is onderhoudsarm en wordt in de jaren dat hij staat steeds mooier en mooier.

Wij werken met twee soorten hout en dat is douglas en eiken. Allebei de soorten hebben ze hun eigen kenmerken en uitstraling kies daarom het hout dat past bij jou als persoon. Als je er van bent overtuigd dat jouw overkapping van hout moet worden dan zit je bij ons goed en kunnen wij je helpen om de juiste keuzes te maken voor jouw droomproject. Je kiest voor hout, het materiaal bij uitstek. Hout, voor een overkapping met een natuurlijk karakter en een warme uitstraling!

Stap 2: Welke overkapping stijl past het best bij u en uw tuin?

Nu je bij stap 1 hebt gekozen om jouw overkapping van hout te maken is het tijd om na te gaan denken over wat voor uitstraling jouw overkapping gaat krijgen. Wellicht heb je al ideeën opgedaan bij vrienden of familie die al een overkapping hebben. Het is heel raadzaam om op internet afbeeldingen te verzamelen met de uitstralingen die jij mooi vindt. Onze kracht is namelijk om alles wat jij hebt gevonden te combineren tot jouw overkapping.

We kunnen namelijk robuuste balken combineren met strak gestucte wanden, of houd je van de kleur van geborsteld eiken met een wit planken plafond. Houd je van vergrijsd hout of moet juist alles strak in de verf staan. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die je voor jouw overkapping goed uit moet zoeken. Heb je zelfs er al aan gedacht om elementen met staal toe te voegen? Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het voor jou maken.

Als je gaat kijken naar de uitstraling van je overkapping is het ook goed om na te denken over het onderhoud wat jij aan jouw overkapping wilt plegen. Vind je het niet erg om elke drie jaar het schilderwerk buitenom te moeten doen, of ben jij juist iemand die geen onderhoud wil? als je geen onderhoud wil moet je kiezen voor onbehandeld hout en dit laten vergrijzen dan hoef je hier nooit meer iets aan te doen. Twijfel je aan de keuze die je moet maken, kijk dan eens bij onze voorbeelden.

Stap 3: Denk na over die functie van uw overkapping

Je bent erover uit dat je een extra ruimte wilt gaan creëren en dat dit een overkapping moet worden. Echter het is wel belangrijk dat je van te voren gaat bedenken waar je de overkapping overal voor gaat gebruiken want hij wordt zo degelijk dat je hem bouwt voor de komende 25 jaar. Onderstaand heb je een aantal functies die je aan jouw overkapping kunt geven, voor elke functie heb je een bepaalde grootte nodig. De hoeveelheid functies die je wilt toepassen in jouw overkapping bepaalt ook hoe groot de overkapping gaat worden

• Extra woonruimte of Tv-hoek

• Loungeruimte

• Poolhouse met al dan niet een technische ruimte voor je zwemvijver/zwembad

• Garage/bergruimte

• Gastenverblijf

• Welnessruimte met spa, jacuzzi, hottub of een sauna….

• Kantoor, werken met een prachtig uitzicht op uw tuin.

Zoals je hebt gezien heb je best wel veel functies die je allemaal toe zou kunnen kennen aan jouw overkapping. Wij zeggen altijd dat een overkapping minimaal 360x360cm moet zijn om er een tafel in te kunnen plaatsen met 4 stoelen. Wil jij al een tafel met 6 stoelen en het liefst ook nog een loungeset met een open haard, dan kom je al vlug op de afmeting van 600x420cm. We kunnen aan de hand van onze 3d animaties aan u laten zien welke functies wel en niet passen in jouw overkapping.

Stap 4: Bent u op zoek naar een open of gesloten overkapping?

Als je bij stap 3 hebt bepaald welke functies in jouw overkapping komen is het ook tijd om na te gaan denken of het een open of een gesloten constructie wordt.

Met een open constructie bedoelen we een overkapping die aan 3 zijden open is en op geen enkele wijze kan worden afgesloten. Met een gesloten constructie bedoelen we een overkapping welke we door middel van wanden, ramen, schuifpuien of kozijnen kunnen sluiten of afgesloten is.

Wanneer er meerdere functies in jouw overkapping komen kiezen we vaak voor een combinatie van gesloten en open in een overkapping. Op deze manier kunnen we de verschillende functies ook goed scheiden en ontstaan er ook ruimtes die gezellig en knus blijven zoals bedoeld voor de specifieke functies.

Een open overkapping aan de woning draag bij aan de uitstraling van je woning. Wanneer je een open overkapping in de tuin plaatst blijft het contact met jouw tuin bewaard. Je kan bijvoorbeeld genieten in een overdekte loungeruimte aan jouw zwembad terwijl in de bergruimte de koelkast gevuld staat met heerlijke versnaperingen.

Stap 5: Is er een vergunning nodig voor uw overkapping?

Wanneer je de vorige stappen goed hebt doorlopen zijn we al een heel eind in de keuzes voor jouw overkapping. We weten namelijk al dat jouw overkapping van hout gaat worden, we weten ongeveer al hoe deze eruit moet komen te zien, we weten al wat jij allemaal in jouw overkapping wilt gaan doen. Doordat je al weet wat je allemaal in jouw overkapping wilt gaan doen weten we ook hoe groot jouw overkapping gaat worden en weten we ook welke delen van jouw overkapping open of gesloten zijn.

Doordat we bovenstaande informatie allemaal al hebben verzameld kan ik op dit moment gaan uitzoeken of er een vergunning nodig is voor jouw overkapping. Het uitzoeken van de vergunning gaan we eerst doen voordat we het plan verder gaan uitwerken in detail.

Wanneer er een vergunning nodig is regel ik een architect voor jouw overkapping zodat deze volgens alle eisen getekend kan worden. Want wellicht zijn er speciale voorwaarden van de gemeente waar we ons aan moeten houden of wordt de bestaande woning ook constructief aangepaste omdat we bijvoorbeeld een nieuwe opening in de bestaande muur moeten maken.

Wanneer we zonder vergunning mogen bouwen ga ik direct aan de slag om jouw overkapping verder uit te werken zodat we in kunnen gaan op de details.

Stap 6: Welke vloer past het best bij de functionaliteit van uw overkapping

De vloer van jouw overkapping bepaalt de basis hoe wij de overkapping gaan opbouwen. Het is heel belangrijk om voor de juiste functie ook de juiste vloer te kiezen. Wordt jouw overkapping een relaxruimte waar je met vrienden heerlijk kunt barbecueën en samen kunt zijn dan is het belangrijk dat je een vloer kiest die makkelijk te onderhouden en schoon te maken is.

Je kunt kiezen uit de volgende soorten vloeren:

• Hout

• Composiet

• Keramische tegels

• Beton kleurvaste tegels

• Klinkers

• Gevlinderd beton

Zoals je nu al duidelijk zal worden is voor een gedeelte de functie van jouw overkapping belangrijk voor de keuze van de vloer, anderzijds kun je met de vloer ook juist de sfeer maken die jij zoekt. In de verschillende materiaalkeuzes heb je ook weer enorm veel verschillende tinten die jouw sfeer kunnen maken in jouw overkapping. We hebben in onze showroom veel verschillende stalen van materialen zodat we samen tot de perfecte match komen.

Stap 7: Een hellend of een plat dak?

Welk soort dakstructuur had je in gedachten voor jouw overkapping? Een hellend dak of een plat dak? Een keperplanken dak, een klassiek spantendak of een zadeldak? Houd jij van een dakoverstek, of juist helemaal niet?

Heb je ook gedacht aan de afwatering van het dak? Die is voor zowel platte als voor hellende daken belangrijk. Zeker bij platte daken mag het water er niet op blijven staan. Vind je een half ronde zinken goot of vind jij een koperen goot helemaal geweldig? Of past een houten overkapping zonder goten meer bij jouw?

Al enig idee hoe de dakafwerking aan de binnenkant wordt? Kies je ervoor om tegen de pannen aan te kijken, wil je dit afgewerkt hebben met mooie tong en groef delen? Moeten de spanten in het zicht blijven? Of vind je het prima om tegen een osb houten plaat aan te kijken?

De keuze die je maakt voor de dakstructuur bepaalt ook al voor een gedeelte welke dakbedekking je gaat gebruiken. Voor een plat dak kun je kiezen uit een pvc, epdm of dakleer? Voor een hellend dak kunnen we kiezen uit tal van mogelijkheden, denk hierbij aan een gebakken dakpan of riet, of heb je lievere een natuursteen lei?

Eén ding is zeker, “De afwerking is zeer belangrijk en mag zeker gezien worden, het geeft stijl en klasse aan jouw overkapping!”

Stap 8: Is isolatie nodig voor uw overkapping?

Wanneer je weet wat je met jouw overkapping wilt gaan doen weet je ook of je voor isoleren kiest of niet.

Dit is een belangrijke stap om over na te denken, omdat de opbouw van jouw overkapping afhankelijk is van de keuze of je wel of niet isoleert. We maken frames waartussen de isolatie verwerkt kan worden, deze frames worden aan de buitenzijde dan voorzien van een dampwerende folie waarna daar de afwerking overheen komt die we samen hebben uitgezocht. De binnenzijde kunnen we dan ook afwerken met de uitgekozen materialen.

Het dak isoleren gebeurt vaak met een isolatie van 3 of 6 cm dik en dit zal volledig uit het zicht weggewerkt worden.

Stap 9: Kies de juiste combinatie voor uw overkapping

Als je kiest voor een open overkapping kunnen er ook ramen toegepast worden om het mooie zicht naar de directe omgeving te handhaven. Kies je voor een gesloten constructie dan heb je ook te maken met ramen en deuren, kies je hier voor hout, staal of aluminium?

Maak je de keuze om je ramen en deuren een kleur te geven bijvoorbeeld zwart? Dan kun je er echte eyecatchers van maken! Of houd je het liever rustig en in stijl met je gekozen houtsoort.

Kies je voor een schuifpui, openslaande deuren of ramen die open kunnen? Samen kunnen we alle keuzes overwegen en help ik je bij het kiezen naar de juiste combinatie!

Stap 10: Details maken de sfeer!

Maak jouw overkapping persoonlijk door zelf na te denken over de afwerking, het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Kiest je ervoor om gebogen of rechte schoren aan te brengen. Moeten je robuuste staanders op een natuurstenen sokkel of op een betonnen sokkel komen te staan? Moet alles in dezelfde kleur of wil je graag een wand gestuct hebben of juist een mooie kleur erop?

Houd je van afwerking, detail en maak je graag zelf je sfeer compleet? Spar met ons en samen komen we tot de beste ideeën!

Stap 11: Zorg dat je optimaal kan genieten!

Wanneer je optimaal wilt genieten van uw overkapping dan is het belangrijk dat we over deze details ook nadenken. Welke soort verlichting ga je kiezen? Wordt het een mooi klassieke hangende lamp? Worden het spots? Of een combinatie van beiden? Met verlichting creëer je sfeer! En belangrijk vergeet je buitenverlichting niet, je pareltje mag namelijk ook in het donker gezien worden!

Vergeet ook niet de elektrische voorzieningen die je nodig hebt voor de apparaten die je gaat gebruiken denk aan een tv, muziekinstallatie of voor je espressomachine.

Hebben we ook water nodig voor je douche, toilet of keuken?

Heel belangrijk is ook hoe gaan we het gebouw verwarmen, met een elektrische Heater of houd je meer van de warmte en sfeer van een houtkachel?

Stap 12: Hoe moet uw overkapping ingericht worden?

Of je nu een gesloten of een open constructie kiest voor jouw overkapping het is belangrijk om al na te denken wie de inrichting gaat verzorgen. Ben je zelf erg creatief en kun je niet wachten om te beginnen of heb je hier nog wat hulp bij nodig?

We hebben binnen ons bedrijf ook de mogelijkheid om de inrichting te verzorgen, zo ben je helemaal ontzorgd en heb je voor al je werkzaamheden maar een aanspreekpunt. We kunnen samen de meubels gaan bekijken zodat we zeker weten dat alles past in jouw overkapping.

Het is belangrijk om hier al in een vroeg stadium mee te beginnen zodat we alles goed op elkaar af kunnen stemmen en dat je ook voldoende ruimte hebt om je droom meubels neer te kunnen zetten.

Stap 13: Uw droom overkapping moet mooi blijven!

Een steeds belangrijkere vraag is het onderhoud van jouw overkapping, door de keuze van de juiste materialen is onderhoud geen must maar wordt het een lust! Je bent dadelijk immers zo trots op jouw overkapping dat je wilt dat het er altijd spik en span bij staat.

Is natuurlijke vergrijzing NIET jouw ding. Dan is er echter wel actie nodig om jouw overkapping te onderhouden. De overkapping wordt namelijk voortdurend blootgesteld aan uv-straling, temperatuurwisselingen, regen en wind. De houtcellen sterven daardoor af en daardoor vergrijst het hout.

Het meest doeltreffende is dan om gebruik te maken van een extra beschermende beits, een waterige beschermende kleurstof. We kunnen dit al in de voorbereidende fase voor je doen waardoor je er de eerste paar jaar al vanaf bent.

Stap 14: Wat gaat uw overkapping kosten?

Nu je door al deze stappen bent gelopen ben je natuurlijk ook nieuwsgierig geworden naar wat jouw overkapping kost, wellicht de belangrijkste stap van allemaal.

Heb in de gaten dat elk project anders is. We houden rekening met:

• Kenmerken van jouw overkapping: afmetingen, oppervlakte, dakoppervlakte…

• Specificaties: welke houtsoort, isolatie, afwerking binnen-buitenzijde, dakbedekking…

• Bijkomende werken: Vloer, elektriciteit, ramen & deuren, verwarming

• We maken een geheel verzorgd 3d ontwerp zodat alles helemaal duidelijk wordt voor u

Goede afspraken zorgen voor een geweldig resultaat.